Ongewenste vaccinatie

Op 6 januari 2021 werd de allereerste prik met het coronavaccin in Nederland gezet. Al lang daarvoor, maar ook daarna hebben mensen vragen en twijfels over het vaccin. De betrouwbaarheid van het vaccin wordt in twijfel getrokken omdat het zo snel ontwikkeld is: mensen zijn bang voor de gevolgen op lange termijn. Het debat hierover wordt landelijk gevoerd en komt zowel tot uiting in een coronaprotest, als in een keukentafelgesprek. Sommige mensen besluiten zich niet te laten vaccineren. Maar wat moet je als kind doen als je wel gevaccineerd wilt worden, maar één van je ouders hiervoor geen toestemming geeft? Dit was aan de hand in de uitspraak die centraal staat in dit artikel. Afgelopen september oordeelde de rechtbank Noord-Holland dat een kind gevaccineerd mag worden als hij dat wil, ook als een ouder van het kind daar niet mee instemt. In deze bijdrage bespreek ik de uitspraak van rechtbank Noord-Holland. Ik zal eerst de zaak inhoudelijk bespreken, vervolgens zal ik uitleggen hoe het juridisch in elkaar zit en ik zal afsluiten met een conclusie.