In gesprek met Daphne Sies

Op zaterdag 18 februari 2012, carnavalszaterdag, wordt Daphne Sies neergestoken door haar ex in haar eigen woning, kort nadat zij de relatie met hem heeft beëindigd. Als slachtoffer van dit geweldsmisdrijf wordt ze in de maanden daaropvolgend betrokken bij het strafproces tegen haar ex. Het strafproces is het begin van haar weg naar herstel. Zo gaat ze bijvoorbeeld met haar ex in gesprek – dit gebeurt voor de eerste keer tijdens een bemiddelingsgesprek georganiseerd door Stichting Perspectief Herstelbemiddeling. Inmiddels deelt Daphne haar verhaal en geeft ze trainingen aan leden van het Openbaar Ministerie over ‘de bejegening van het slachtoffer’. Vanwege haar ervaring kan Daphne namelijk een ander – en zeer waardevol – perspectief bieden op de strafrechtspraktijk: die van het slachtoffer. Op dinsdag 4 april jl. gingen wij voor ALIBI in gesprek met Daphne over haar ervaring en de bijzondere positie van het slachtoffer in het strafproces.

foto: Atelier Meta Scheltes