Over de ‘eigendom’ van muziek en de strijd tussen artiest en platenlabel

In 2019 maakte de artiest Taylor Swift bekend dat zij al haar albums opnieuw zal gaan opnemen. In 2021 verschenen ook daadwerkelijk de heropgenomen versies van een aantal bekende albums. Dezelfde albumnamen, maar dan Taylor’s version. Het heropnemen van je gehele discografie is geen makkelijke taak en mensen keken er dan ook van op dat de artiest dit project op zich had genomen. In interviews verklaarde de artiest weer eigenaar te willen zijn van haar muziek. Ondanks het feit dat zij de auteursrechten heeft die op haar werk rusten, was ze toch enigszins de controle hierover kwijtgeraakt. De vraag rijst bij wie de rechten op muziek rusten en wat deze rechten – met name in de praktijk – inhouden. Wie bezit muziek en hoe kan een artiest de zeggenschap over zijn muziek kwijtraken?