Cyberaanvallen: Juridische uitdagingen op het virtuele slagveld

Oorlog is van oudsher een fenomeen dat constant aan verandering onderhevig is geweest. Misschien wel één van de meest drastische ontwikkelingen op dit gebied is de opkomst van cyberaanvallen. Cyberaanvallen zijn geen sciencefiction meer: ze spelen een snel groeiende rol in gewapende conflicten en staten gebruiken ze als nieuwe middelen voor oorlogvoering. Zo werden in augustus 2008 cyberaanvallen gebruikt in de Russisch-Georgische oorlog en werd de wereld in 2007 geconfronteerd met een aanval door het Stuxnet-virus, waarmee een Iraans nucleair programma ernstig werd beschadigd. Deze aanvallen zijn relatief nieuwe wapens binnen de moderne oorlogvoering. Dat brengt met zich mee dat de technologie en praktijk op dit gebied veel sneller zijn ontwikkeld dan het bijbehorende juridische kader, terwijl er nog geen overeenstemming is bereikt over de juridische status van cyberoperaties. De vraag is hoe deze passen in het recht dat hen beheerst: het humanitair oorlogsrecht.